Общи условия

1. ПРЕДМЕТ

1.1. Обхват на настоящите ОПУ

Чл. 1. Настоящите общи условия са предназначени за регулиране на отношенията между БеКа Котън ЕООД, България, гр. Кюстендил, ул. Цар Освободител, 62, ет. 9, наричано по-долу за краткост ДОСТАВЧИК, и клиентите, наричани по-долу ПОЛЗВАТЕЛИ, на електронния магазин https://bekacotton.com/, наричан по-долу „ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН”.

Различни или алтернативни правила и условия от Клиента няма да се приемат, освен ако Продавачът изрично не се е съгласил с тях в писмена форма.

1.2.  Контакт:

Можете да се свържете с нас по следните начини:

- БеКа Котън ЕООД, България, гр. Кюстендил, ул. Цар Освободител, 62, ет. 9

- Като се обадите на нашата линия за обслужване на клиенти: +359 896 936 893

- По имейл: info@bekacotton.com

- Чрез формуляра за контакт на нашия уеб сайт.

1.3. Приложимо право, надзорен орган и разрешаване на спорове

Настоящите Условия и Договори се спазват и тълкуват в съответствие с БЪЛГАРСКОТО законодателство по отношение на защитата на потребителите.

1.4. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр. София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Уеб сайт: www.kzp.bg

2. Общи условия за ползване за онлайн магазина

2.1. Онлайн магазинът е наличен само за хора, които са навършили 18-годишна възраст.

2.2. Хора, които все още не са навършили 18 години, се нуждаят от съгласието от законния им представител, за да използват онлайн магазина.

2.3. Ако се регистрирате при нас, Вие предавате лични данни. Изискваме съгласието Ви, за да обработваме Вашите данни, в противен случай, за съжаление, не можете да използвате онлайн магазина. Типът и начинът на обработване на Вашите данни са обяснени тук: Политика за поверителност.

2.4. За да сме сигурни, че сме записали правилно Вашите данни, ще Ви изпратим имейл, след като се регистрирате в онлайн магазина, който имейл ще Ви помоли да проверите и потвърдите информацията си.

2.5. БеКа Котън ЕООД не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

2.6. Стоките се продават само в количества, подходящи за лична употреба.

2.7. Онлайн магазинът на Продавача представлява само каталог на продажбите. Чрез визуализирането на продуктите в онлайн магазина Продавачът само предоставя възможност Клиента да направи оферта за продуктите, които са представени, и да сключи договор за продажба (наричано по-долу „Поръчки“).

2.8. Езикът на договаряне е само българският.

3.  Обработване на Вашите лични данни

3.1. Предоставянето на Вашето съгласие за обработването на личните Ви данни е на доброволен принцип. Въпреки това обаче ние трябва да посочим, че ако не предоставите съгласие за това обработване, не е възможно да се регистрирате и да използвате онлайн магазина. Ще намерите цялата останала информация за защитата на данните в нашата Политика за поверителност.

3.2. В някои случаи ще бъдете помолени за съгласие в нашия онлайн магазин, така че да можем да Ви изпращаме реклами, напр. специални оферти, продажби и др. Предоставянето на това съгласие е също на доброволен принцип и то може да се оттегли във всеки момент. Можете да намерите повече информация в нашата политика за поверителност.

4. Поръчки

4.1. Поръчките се подават чрез уеб сайта https://bekacotton.com/:

4.2. По време на поръчката Вие избирате продукта, като използвате размера, цвета, количеството и всякакви други характеристики, както е необходимо.

5. Как да пазарувам в онлайн магазина?

5.1. Поръчвате избраните продукти от разнообразието от продукти, като щракнете върху количката. След като щракнете върху количката, това не не Ви обвързва с покупка.

5.2. Всички артикули, които са поставени в „Пазарската чанта“, може да се разгледат чрез щракване върху „Пазарска чанта“, видимо в горната част на уеб страницата. Оттам можете също да изтриете артикулите или да промените количеството на даден артикул.

5.3. Ако искате да закупите артикулите от пазарската чанта, щракнете върху бутона „Поръчка“.

5.4. Не се изисква регистрация за направа на. Ако имате регистрация имате други налични опции, например хронология на поръчките.

5.5. Изберете предпочитаните метод и адрес на доставка (до дома Ви или в офис на куриер) .

5.6. Плащането се извършва при доставката.

5.7. Чрез щракването върху бутона „Закупуване“ Вие подавате обвързваща оферта за покупка на стоките във Вашата количка. Преди да направите това, трябва да поставите отметка в квадратчето, че приемате тези ОПУ, и по този начин да включите това приемане в офертата си.

5.8. Можете да се въздържите от подаване на обвързваща оферта във всеки момент по време на процеса на поръчката до плащането. За да се случи това, е достатъчно да се въздържите от предприемане на каквито и да е допълнителни стъпки и да напуснете страницата за поръчки. За да направите това, щракнете върху бутона, който Ви позволява да се върнете към предишната подстраница, някоя случайна подстраница или продукт на уеб сайта https://bekacotton.com/. Поръчка, която не е подадена, няма да се изпрати към Вас.

5.9. След като получи поръчката, Продавачът ще се свърже с Вас за потвърждение. Сключването на продажба се случва само, когато се получи потвърждение за изпращане.

5.10. Продавачът може да се свърже с Вас по телефона (ако сте предоставили телефонен номер) или по имейл, за да изясни някакви въпроси, които може да възникнат относно поръчката и доставката. Телефонни номера и имейли се използват само за целите на обработване на поръчки и доставки и няма да се използват за промоционални цели, освен ако не разполагаме с изричното Ви съгласие за това.

6. Цени

6.1. Всички цени, посочени в онлайн магазина, се предоставят в BGN. В допълнение има разходи за доставка, размерът на които зависи от опциите за доставка и плащане, които са избрани. Тези разходи се отразяват отделно. Преди да подадете поръчката си, цената и разходие за доставка ще бъдат калкулирани и визуализирани.

6.2. Цената, която се предоставя в края на дадена поръчка, е окончателната цена. Продавачът и купувачът са обвързани с тази цена. След това цената няма да се променя повече дори ако Продавачът намали или завиши цената на стоките в по-късен момент.

6.3 Извън това Продавачът си запазва правото в рамките на съществуващото законодателство да регулира цените в онлайн магазина, да предлага нови продукти и да предлага или прекратява промоции за отстъпка. 

7. Тип доставка и време за доставка

7.1. Поръчаните стоки се доставят само в рамките на Република България.

7.2. Времето за доставка обикновено е 5-10 работни дни. Изпращаме поръчките от понеделник до петък, което означава, че уикендите не са включени при калкулирането на времето за доставка. Срокът за доставка започва от дена на потвърждението за изпращането. Ще се свържем с Вас, ако даден артикул вече не е наличен или не може да се изпрати поради други причини.

8. Методи на плащане

8.1. Плащане при доставка.

9. Разходи за доставка

Ние доставяме само в рамките на Република България.

Разходите за доставка:

- Доставка до адрес: 7 BGN (с включен приложим ДДС)
- Доставка SPEEDY Автомати: 5.50 BGN (с включен приложим ДДС)
- Доставка SPEEDY: 5.50 BGN (с включен приложим ДДС)

Доставката за поръчки над 100 BGN са безплатни. 

10. Политика на оттегляне

10.1. Право на отказ

Имате правото да се откажете от този договор, без да предоставяте причина за това, в рамките на четиринадесет дни. Срокът за отказ е четиринадесет дни от деня, в който Вие или трето лице, посочено от Вас, което не е куриер, сте получили стоките. За да упражните правото си на отказ, трябва да ни информирате  - БеКа Котън ЕООД, гр. Кюстендил, ул. Цар Освободител, 62, ет. 9, телефонен номер: +359 893 513 828, имейл: info@bekacotton.com, с ясно изявление (напр. писмо, изпратено по пощата, или имейл) за Вашето решение да се откажете от този договор.

За да направите това, можете да използвате стандартния формуляр за отказ, който е прикрепен, но това не е задължително. За да спазите срока за отказ, е достатъчно да изпратите уведомление, че упражнявате правото си на отказ, преди изтичането на срока за отказ.

10.2. Последици от отказа

Ако се откажете от този договор, ние ще възстановим сумата по направената от Вас поръчка, без транспортните разходи, което означава,че не по-късно от четиринадесет дни от деня, в който получим уведомление за отказа Ви от този договор и получим обратно доставените стоки.

Четиринадесет дневния срок по първия абзац започва да тече от момента в който сте упражнили правото си на отказ и ние сме получили обратно стоките или Вие сте ни изпратили доказателство, че сте изпратили обратно стоките, което се е случило по-рано.

Задължително условия за да използвате правото си на отказ е да изпратите обратно или да върнете стоките незабавно в срок  не по-късно от четиринадесет дни от деня, в който ни уведомите за отказа си от този договор. Този краен срок е спазен, ако изпратите стоките, преди да изтече периодът от четиринадесет дни.

Вие трябва да заплатите за всяка загуба на стойност на стоките само ако след проверка на състоянието, характеристиките и функционалността на стоките тази загуба на стойност може да бъде отнесена към Вашето боравене с тях.

10.3. Стандартен формуляр за отказ може да изтеглите тук

Ако искате да се откажете от този договор, попълнете този формуляр и го върнете по имейл или по пощата.

11. Доброволно право на връщане

12. Гаранция

12.1. Можете да подадете претенция по гаранцията за дефекти в закупените стоки съгласно законовите разпоредби и по-специално, можете да поискате разрешаване на проблема (нова доставка или отстраняване на дефект). Имаме право обаче да Ви насочим към нова доставка, ако отстраняването на дефекта би било свързано с непропорционални разходи или усилия.

12.2 В случай, че дефектнaта стока може да се счита за съществено нарушение на Договора, имате право на избор, при уведомление за дефекта: -стоката може да се замени с нова стока без дефекти или чрез доставка на липсващите стоки. - Отстраняване на дефекта чрез поправка - Отстъпка от първоначалнтата цена на стоката - Може да се откажете от споразумението и да възстановим сумата. (b) Не можете да променяте избора си съгласно разпоредбите по-горе без нашето съгласие. Това се в случай, че поискате отстраняване на дефект на стоката, който не може да бъде поправен. (c) В случай, че по някаква причина не отстраним дефекта в разумен срок или не Ви информираме че няма да отстраним дефекта, можете да поискате разумна отстъпка от първоначалната цената на стоката или можете да се откажете от Договора. 6.4 Нашата отговорност (a) Не носим отговорност за неспазване на специални инструкции за грижа върху Стоките или върху опаковката на Стоките (б) Ние не носим отговорност за пряка, косвена, случайна, случайна, наказателна или друга вреда или загубена печалба, повредени данни или друга нематериална собственост до степента, разрешена от приложимото законодателство. Това правило се прилага и когато сме били информирани, знаели или е трябвало да знаем, че е възможно да настъпи такава вреда. Нищо в тези Условия не се тълкува като ограничаване или изключване на отговорност, която не може да бъде ограничена или изключена от приложимото законодателство. Във всички случаи и до степента, разрешена от приложимото законодателство, нашата обща отговорност за щети и загуби, възникнали във връзка със Споразумението, е строго ограничена от изкупната цена, платена за закупените Стоки. 6.5 Непредвидени обстоятелства Ние не носим отговорност за неизпълнение или забавяне на изпълнението на нашите задължения по Споразумението, причинени от събития извън нашия контрол („Събития на непреодолима сила“). Форсмажорната сила включва всяко действие, събитие, бездействие, пропуск или злополука, които са извън нашия контрол и включва, но не се ограничава до: II. стачки, блокирани пътища или други промишлени ограничения; III. граждански вълнения, бунт, нашествие, терористична атака или заплаха от терористична атака, война (независимо дали е обявена или не), заплаха от война или подготовка за война; IV. пожар, експлозия, буря, наводнение, земетресение, свлачище или потъване, епидемия или друго природно бедствие; v. невъзможност за използване на железници, корабоплаване, самолет, автомобилен транспорт или други средства за обществен или частен транспорт; VI. невъзможността за използване на публични или частни далекосъобщителни мрежи; и VII. актове, укази, наредби, укази или ограничения на всяко правителство. VIII. Изпълнението на задълженията ни по всяко Споразумение се счита за преустановено за продължителността на събитието за непреодолима сила, а периодът за изпълнение на нашите задължения се удължава по време на събитието за непреодолима сила. Ще положим разумни усилия да прекратим събитието на форсмажор или да намерим решение, което ще даде възможност за изпълнение на задълженията по Договора, въпреки събитието на непреодолима сила.  

12.3. При връщане Ви молим да предоставите номера на поръчката, Вашето име, Вашия адрес и кратко описание на основанията за Вашите претенции, когато правите своите претенции по гаранцията. Онлайн формулярът, наличен за тази цел, може да се изпрати по пощата или чрез имейл (info@bekacotton.com). След това изпратете стоките на следния адрес: БеКа Котън ЕООД, гр. Кюстендил, ул. Цар Освободител, 62, ет. 9

13. Процедури за уреждане на спорове

Процедурата за уреждане на спорове пред арбитражната комисия за защита на потребителите има доброволен характер, ние ще преценяваме спрямо всеки отделен спор, дали ще вземем участие или не в конкретната процедура.

14. Запазване на правото на собственост

Продавачът запазва собствеността върху стоките, докато не се плати пълната покупна цена.

15. Авторско право

Съдържанието на този уеб сайт, включително снимките, видеата и текстовете, е защитено от авторско право и други права. Използването на изображения, видеа и текстове се разрешава само за лична употреба, като всякакво друго използване без изричното писмено съгласие на Продавача е забранено.

16. Промени в настоящите ОПУ

Продавачът има право да променя тези ОПУ едностранно, ако това е необходимо за адаптиране към промените в правната или техническата рамка. Ще информираме клиентите за корекциите, като им предоставим съдържанието на променените правила. Промяната ще стане част от договора, ако Клиентът не възрази срещу промяната в писмена форма в рамките на шест седмици след получаване на уведомление, че промяната е включена в договорните отношения с Продавача.